LC Somero/Paratiisi

Palaute
Viiri

Vuosi 2016

Paratiisileijonat enkelikirkossa kuudennen kerran

Someron kirkossa oli aistittavissa enkelien siipien havinaa viattomien lasten päivänä 28. joulukuuta 2016, jolloin Paratiisileijonat olivat mukana seurakunnan ja MLL:n Someron paikallisyhdistyksen toteuttamassa enkelikirkossa.

Someron tämänkertaisen enkelikirkon toimitti klubimme oma jäsen, seurakuntapastori Saara Roto. Tilaisuuden jälkeen jaoimme edellisvuosien tapaan Enkeli-suklaakonvehteja kirkkoon tulleille lapsille.

Enkelikirkko on kerännyt Suomen kirkkoihin etenkin lapsiperheitä ja muuta väkeä kymmenien vuosien ajan. Myös Somerolla tapahtuma on toteutettu jo 1980-luvun lopulta lähtien. Tilaisuuden herkin hetki on kulkue, jossa enkeleiksi pukeutuneet lapset saapuvat alttarille kynttilöineen Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -virren saattelemana.

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio

Reino Laineelle LC Somero/Paratiisin viiri

Someron kaupungintalon valtuustosali tarjosi arvokkaat puitteet V alueen 23.11.2016 pidetylle PNAT-kokoukselle, johon kaupungin tervehdyksen toi Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen (kuva 2).

Ilahduttavan suuri joukko, peräti 36 lionia (kuva 1) alueen 11 klubista, osallistui kokoukseen, jossa puhetta johti 2. lohkon puheenjohtaja Helena Vaahtojärvi 1. lohkon puheenjohtajan Rauno Hoikkalan toimiessa sihteerinä.

Lions-toiminnan 100-vuotisjuhlaprojektin tilannekatsauksen esitti PDG Bo Lindberg, ja PDG Tommi Virtanen kertoi Punainen Sulka -kampanjan tämän hetkisestä tilanteesta. PDG, ARS-pj. Reino Laine esitteli puheenvuorossaan Arne Ritari -säätiön toimintaa. Alueen puheenjohtajan Leenakaisa Lehtolan, lohkojen puheenjohtajien sekä DG Ulla Rahkosen puheenvuoron lisäksi klubien edustajat kertoivat loppuvuoden tekemisistään ja alkuvuoden suunnitelmistaan.

Muistimme kokouksessa mentoriamme, PDG Reino Lainetta luovuttamalla hänelle klubimme viirin, kiitokseksi hänen antamastaan tuesta ja kannustuksesta sekä lionskokemuksen jakamisesta (kuvat 3 ja 4).


Kokouksen päätteeksi pidimme arpajaiset, joiden tuotto ohjataan PuSu-keräykseen.

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 4

Paratiisileijonat palkitsivat rauhanjulistekilpailuun osallistuneita

Joukko Somero-opiston taidekoulun oppilaita osallistui tänä syksynä nuorille suunnattuun, kansainvälisen lionsklubien järjestön LCI:n rauhanjulistekilpailuun. Somerolla kilpailun järjesti LC Somero/Paratiisi, joka palkitsi osallistujista kolme parasta.

Voittaja on taiteen perusopetuksen 12-vuotias oppilas Maja Pesonen, ja kakkostilan jakoivat saman ryhmän 11-vuotiaat  Alli Ryhtä ja Atte Järvenpää. Kaikki kolme nuorta ovat opiskelleet useita vuosia Somero-opiston taidekoulussa suunnittelijaopettaja Anne Turkulaisen oppilaina. Maja Pesosen piirtämä juliste jatkaa kilpailun seuraavaan vaiheeseen, josta valitaan jatkoon Varsinais-Suomen lionsklubeja edustava työ.

Anne Turkulaisen mukaan tehtävä oli vaativa. Kaikissa palkituissa julisteissa sommittelu toimii hyvin ja kilpailuteema tulee esiin selkeästi. Maja Pesosen työ on tekniikaltaan ja värien käytöltään vahva ja Alli Ryhtän työssä vivahteikkaat värit ja hyvä värisommittelu. Atte Järvenpään piirustuksessa saa kiitosta poikkeuksellisen hyvä kynän käyttö.

- Maja Pesosen työssä rauhan teema on puettu uuteen muotoon. Nouseva aurinko hyväilee lempeästi maailmaa, ja kädet kuvastavat rakkautta kansojen välillä. Toivoa antava työ, Anne Turkulainen kiteyttää.

- Aihe tuntui aluksi aika vaikealta, mutta sitten lähdin toteuttamaan ideaa rauhankyyhkystä. Halusin mukaan myös auringon ja tähdet, Oinasjärven koulun kuudesluokkalainen Maja kertoo piirustuksestaan.

Lionsien vuosittain järjestämä kansainvälinen piirustuskilpailu kannustaa 11-13 -vuotiaita nuoria miettimään maailmanrauhan merkitystä. Julisteet arvioidaan kaikissa arvosteluvaiheissa kolmella kriteerillä, jotka ovat teeman tulkinta, taiteellisuus ja omaperäisyys. Tämänvuotinen kilpailuteema on Rauhan juhla.

Suomen edustajan järjestyksessään 29. kansainväliseen rauhanjulistekilpailuun valitsee Suomen Lions-liitto. Koko kilpailun voittaja selviää ensi vuoden helmikuussa.

Teksti ja kuva: Leena Nuotio


Maja Pesosen rauhanjulisteessa on vahvat värit.

Punainen Sulka -lipaskeräys onnistui hyvin

Osallistuimme Suomen Lions-liiton valtakunnalliseen Punainen Sulka -kampanjaan järjestämällä lipaskeräyksen lionsien Hyvän Päivänä 8.10.2016 Someron S-marketin sisääntuloaulassa.

Väkeä oli liikkeellä mukavasti ja suhtautuminen keräykseen myönteistä. Lahjoittajat olivat selvästi mielissään tiedosta, että neljäsosa kerätyistä varoista kohdennetaan kampanjan päätteeksi vuonna 2017 oman paikkakuntamme nuorten hyväksi tehtävään työhön.

Lipaskeräyksen tuotto, runsaat 400 euroa, ohjataan Punainen Sulka -kampanjaan. Kiitämme lämpimästi kaikkia lahjoittajia!

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio

Liikunnan iloa Pitkäjärven koulun keppihevoskisassa 19.9.2016

Pitkäjärven koulun pihalla koettiin liikunnan iloa, kun joukko 1.-5. luokan oppilaita näytti 19. syyskuuta mallia, miten sujuu esteratsastus keppihevosella. Klubimme järjestämään kepparikisaan oli ilmoittautunut 15 kilpailijaa, joukossa kaksi rohkeaa poikaakin.

- Keppihevosharrastus on etenkin koulumme tyttöjen keskuudessa todella suosittua. Moni tuo kouluun joka päivä oman kepparinsa, ja niillä hypitään ja juostaan välitunneilla. Se on monipuolinen laji, joka kehittää muun muassa motoriikkaa ja kestävyyttä, Pitkäjärven koulunjohtaja Päivi Isotalo kehuu.

- Liikunnan puutteesta meidän oppilaita ei tarvitse muutenkaan moittia. Keppareiden lisäksi välitunneilla pelataan muun muassa jalkapalloa ja lentopalloa sekä perinteisiä pihapelejä kuten hippaa ja viirinryöstöä, koulunjohtaja luettelee.

Someron koulut, mukaan lukien Pitkäjärven koulu, osallistuvat Suomen peruskouluissa järjestettävään Liikkuva koulu -ohjelmaan. Sen tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä muun muassa siten, että istutaan vähemmän, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat omin voimin.

Kepparikisan voittaja, viidesluokkalainen Iida Eskola, saavutti Rimma-hevosellaan ykkössijan parhaalla ajalla ja virheettömällä suorituksella. Iidalla on yli sata keppiheppaa, joiden nimet hän sanoo muistavansa ulkoa. Hän on osallistunut hyvällä menestyksellä jo useisiin kilpailuihin ja ratsastaa myös omalla, ”oikealla” hevosella.

Keppihevoskisan järjestämisellä klubimme halusi ilahduttaa Pitkäjärven koulun oppilaita ja käynnisti samalla syyskauden toiminnan. Idean äiti, past president Aila Nieminen on itsekin innostunut keppareista, joita hän on omin käsin tehnyt monia.

- Tämä oli mukava tapa toteuttaa Suomen Lions-liiton Monta tapaa tehdä hyvää -tunnuslausetta. Siitä saimme itsekin hyvän mielen, Aila iloitsee.

Muistoksi tapahtuman järjestämisestä lahjoitimme koululle kilpailua varten tehdyt esteet ja komean keppihevosen, joka on Ailan käsialaa. Kepparin nimen keksimiseksi koululla päätettiin järjestää nimikilpailu. Nimi julkaistaan Pitkäjärven koululla 30. syyskuuta järjestettävänä Kodin ja koulun päivänä.

Alkuverryttelyssä saivat liikettä myös keppihevoset.

Julianna Hellstenin vauhdikasta kilpailusuoritusta valvovat Laila Jokiniemi (vas.) ja Aila Nieminen.

Pitkäjärven koulunjohtaja Päivi Isotalo onnittelee Iida Eskolaa voitosta.

Koulunjohtaja Päivi Isotalo (vas.) sekä Paratiisileijonien Anja Kurvinen, Liisa Penttilä, Outi Tuuminen, Liisa Laukamo ja Kaisa Kotikoivu.

Osallistujat onniteltavina ja mitalit kaulassa.

Klubipresidentti Kaisa Kotikoivu luovutti koulunjohtaja Päivi Isotalolle Aila Niemisen (vas.) tekemän keppihevosen muistoksi tapahtumasta.

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio.

Villasukka-arpajaiset torilla 1.7.2016

Klubimme piti kauden 2016-2017 alkajaisiksi perjantaina 1.7.2016 Someron torilla kirpputoria, jonka vetonaulana olivat villasukka-arpajaiset. Onnettaren suosimat arpojen ostajat saivat valita itselleen mieluisimmat villasukat, jotka Paratiisileijonat olivat kevään aikana kutoneet. Sekä arpojen myynti että kirpputorikauppa kävivät vilkkaasti.

Itse olimme varustautuneet keltaisin lions-liivein ja myyntikojumme vieressä komeili Punainen Sulka -rollup.

Samana päivänä Kiiruun kulttuuripuistossa järjestetyssä Someron Suviheinäviikkojen avajaistapahtumassa olimme liikkeellä PuSu-keräyslippaiden kanssa.

Päivän tuotto oli kokonaisuudessaan noin 500 euroa, jonka olemme ohjanneet Punainen Sulka -keräykseen.

Teksti: Leena Nuotio.

Presidentti vaihtui

Charterpresidentti Anja kurvisen luona vietettiin vaihtokokousta, jossa Aila Nieminen siirsi presidentin tehtävät Kaisa Kotikouvulle ja Laila Jokiniemi sihteerin tehtävät Liisa Laukamolle.

Onnenpyörä kiinnosti alakoululaisten kevätdiskossa

Järjestimme 20.5.2016 alakoululaisten kevätdiskon ravintola Hämeenportissa. Diskoillassa oli tarjolla DJ:n soittaman diskomusan lisäksi limsaa, popkorneja, karkkia ja pientä suolaista.

Illan vetonaulauksi osoittautui Onnenpyörä, josta jokaisella pyöräytyksellä sai mukavia voittoja. Päävoittona olleen, presidentti Aila Niemisen tekemän upean keppihevosen voitti Julianna Hellsten. Ikionnellinen voittaja nimesi heppansa Onniksi. Paikalla olleet lapset nauttivat silminnähden illasta, ja myös meillä järjestäjillä oli hauskaa!

Onnenpyörän päävoittona olleen keppihevosen voittaja Julianna Hellsten kuvassa Aila Niemisen kanssa.

Hämeenportin kevätdiskon menossa oli mukana myös presidentti Aila Nieminen.

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio.

Turun Luciat Paratiisileijonien vieraina naistenpäivänä

Iloista naisenergiaa oli ilmassa, kun LC Turku/Lucia saapui klubimme vieraaksi kansainvälisenä naistenpäivänä. Idea vierailusta oli syntynyt jo kesällä 2015 klubien edustajien tavatessa liiton vuosikokousjuhlassa Vuokatissa.

Vierailun alkajaisiksi olimme järjestäneet tutustumiskäynnin Muotiputiikki Helmeen. Anita Hallapellon vetämän Helmen valikoima on omassa lajissaan ainutlaatuinen 50- ja 60-luvun vintage-tyylisine kellohelmamekkoineen ja asusteineen.

Niihin ihastuivat Luciatkin ja kauppa kävi: Charter presidentti Päivi Torkkelista tuli näyttävän, muodikkaan laukun omistaja (kuva 1) ja Sirpa Laine hankki itselleen veikeän mansikka-aiheisen neuleen Kirsti Seppälän toimiessa makutuomarina (kuva 2). Riitta Aalto ja Aila Nieminen sovittivat puolestaan upeita mekkoja (kuva 3).

Ostosten ja pikaisen sightseeing-kierroksen jälkeen oli vuorossa ravintola Hämeenportissa nautittu maistuva iltapala, jonka aluksi nostimme vierainemme maljan leijonanaisille, ystävyydelle ja terveydelle. Iloinen puheensorina täytti salin ja kaikki vaikuttivat silminnähden nauttivan yhdessäolosta.

Paikalla olijoita puhutti etenkin alkava Punainen Sulka -kampanja, ja klubien edustajat kertoivat omista ideoistaan ja suunnitelmistaan. Illan aikana käyttämässään puheenvuorossa Päivi Torkkeli muisteli puolisonsa Mikko Torkkelin piirikuvernöörikaudella tehtyä vierailua meidän klubi-iltaamme. Siitä virisi idea perustaa nyt neljän vuoden ikään ehtinyt LC Turku/Lucia. 

Lämminhenkisen illan päätti muotiputiikissa tehtyjen ostosten esittely (Kirsti Seppälä, Anitta Ronkainen ja Anja Kurvinen: kuva 4) ja yhteiskuva (kuva 5) sekä toive vastaavanlaisten tapaamisten jatkumisesta tulevaisuudessakin.

Kuva 3
Kuva 1
Kuva 2  
Kuva 4 Kuva 5

Teksti ja kuvat: Leena Nuotio